Behandeling

De tamponziekte behandelen

behandeling tamponziekte Wanneer de tamponziekte wordt vastgesteld is het belangrijk dat dit zo spoedig mogelijk wordt behandeld.

Tijdens de behandeling wordt de te behandelen persoon een aantal dagen op de intensive care gehouden zodat deze nauwlettend in de gaten gehouden kan worden.
Dit is vooral om te controleren of er functies van organen uit komen te vallen en om hierbij spoedig te kunnen ingrijpen.

Indien mogelijk wordt de bron van de infectie verwijderd (wanneer er bijvoorbeeld nog iets in de vagina aanwezig is waar de bacteriën zich kunnen ophopen, zoals pluisrestanten van tampons).

Om de tamponziekte te behandelen schrijft de arts antibiotica voor. De antibiotica helpt het lichaam om de bacteriën die de tamponziekte veroorzaken te bestrijden en wordt via een centrale katheter toegediend. Daarnaast zal de arts ook medicijnen voorschrijven die de bloeddruk verhogen en helpen voorkomen dat er lichaamsfuncties uitvallen. Tegen het vochtverlies zal ook vocht worden toegediend om uitdroging van het lichaam te voorkomen.Na de behandeling

Na de behandeling van TSS herstellen de meeste patiënten volledig. Toch is er een redelijke kans aanwezig dat de tamponziekte weer terug komt. In ongeveer 5 tot 40% van de gevallen komt de tamponziekte na de behandeling weer terug. Het is daarom raadzaam om ook na de behandeling goed op te blijven letten en je regelmatig te laten controleren.