Een tampon dragen tijdens het slapen

Slapen met een tampon

Veel meiden en vrouwen vinden het dragen van een tampon fijner dan het dragen van maandverband.
In tegenstelling tot maandverband verlaat het bloed het lichaam nog niet, dus voel je er ook niets van wanneer je menstrueert. Daarnaast heb je met maandverband de kans dat deze wat verschuift en na een poosje niet meer goed zit.

Je kunt een tampon enkele uren inhouden, het is belangrijk om daar goed rekening mee te houden.
Tampons beïnvloeden de binnenkant van de vagina doordat naast het menstruatiebloed ook natuurlijke vloeistoffen uit het lichaam opnemen. Dit creëert een ideale omgeving voor bacteriën die de tamponziekte veroorzaken om zich verder te ontwikkelen.
Wanneer je de tampon te lang draagt loop je daardoor het risico om het Toxic Shock Syndroom (tamponziekte) op te lopen. Maar is het nu extra gevaarlijk om te slapen met een tampon?
Kan ik een tampon dragen tijdens het slapen?

Het is mogelijk om met een tampon te slapen.
Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

Vervang je tampon iedere 6 tot 8 uur!
Het is zeer belangrijk om je tampon op tijd te wisselen. Verwissel de tampon dus vlak voor je gaat slapen. Zorg ervoor dat je na die 6 tot 8 uur weer wakker bent om de tampon te verwijderen of verwisselen. Zet desnoods een wekker als je niet zeker weet of je op tijd wakker zult zijn.

Draag alleen een tampon als je daadwerkelijk menstrueert.
Je loopt meer risico op TSS wanneer je een tampon draagt maar niet menstrueert. Draag daarom geen tampon als het bloedverlies nog niet op gang is gekomen. In dit geval kun je beter toch uitwijken naar bijvoorbeeld oplossingen als maandverband of een menstruatiecup.

Gebruik een zo klein mogelijke tampon
Wanneer de tampon groter is dan nodig vergroot je de kans op TSS. Draag dus nooit een tampon die groter is dan je nodig hebt. Op de lichtere dagen kun je beter kiezen voor maandverband of een menstruatiecup.

slapen met een tampon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *