Voorkomen

Tamponziekte voorkomen

Je kunt helaas niet helemaal voorkomen dat je de tamponziekte krijgt.
Wel zijn er manieren om de kans op de aandoening te krijgen te verkleinen.

Tampons

In het verleden was de voornaamste oorzaak van deze aandoening het gebruiken van tampons.
Momenteel worden tampons nog steeds veelvoudig gebruikt maar komt tss minder vaak voor omdat de tampons sterk zijn verbeterd.

Verwissel de tampon regelmatig.
Tampons zijn voor de bacteriën die de tamponziekte veroorzaken de ideale plaats om zich te nestelen.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de tampon regelmatig (na enkele uren) wordt vervangen. In de handleiding van de tampons kun je terugvinden hoe lang je de tampons die jij gebruikt in kunt houden.
Ben je bang dat je de tampon vergeet te verwisselen? Zet dan eventueel een wekkertje (bijvoorbeeld het alarm op je mobiele telefoon) om je hieraan te herinneren.
Zorg ervoor dat de tampon op de juiste manier wordt ingebracht.
Zorg ervoor dat de tampon op de juiste manier wordt ingebracht en verwijderd. Op die manier wordt de kans kleiner dat er bijvoorbeeld pluisdeeltjes van de tampon in de vagina achterblijven, ook in zulke pluisjes kunnen de bacteriën zich gaan nestelen. In de bijsluiter van de tampons staat met afbeeldingen aangegeven hoe je de door jou gebruikte tampons het best kun inbrengen en weer kunt verwijderen.

Gebruik het juiste type tampon.
Naast dat de tampons regelmatig vervangen moeten worden is het ook van belang om gebruik te maken van de juiste tampons. De tampon moet bij het verwijderen namelijk goed verzadigd zijn, dit verkleint de kans dat er pluisdeeltjes van de tampon achterblijven. Daarnaast ie het ook van belang dat de juiste maat tampon gebruikt wordt. Door de wrijving van bijvoorbeeld een te grote tampon kunnen er namelijk inwendige beschadigingen ontstaan en wordt de kans op infecties groter.

Alternatieven voor tampons:

Maandverband
In plaats van tampons kun je ook gebruik maken van maandverband om de kans op tamponziekte te verkleinen. Maandverband wordt uitwendig gebruikt waardoor de bacterie zich al minder snel binnen in het lichaam nestelt. Ook bij maandverband is het belangrijk om deze regelmatig te verwisselen om de groei van bacteriën tegen te gaan. We raden aan om dit minimaal elke 4 tot 6 uur te vervangen.

menstruatiecup
De menstruatiecup is nog niet zo bekend als tampons en maandverband maar kunnen een prima manier zijn om de kans op tamponziekte te verkleinen. De menstruatiecup is een soort opvangbakje waarmee het bloed dat je tijdens de menstruatie verliest wordt opgevangen. Het is meestal gemaakt van rubber, siliconen of TPE waarop bacteriën zich vrij lastig kunnen nestelen. Een groot voordeel van de cup is dat deze lang achter elkaar gedragen kan worden (tot wel 12 uur) en daardoor ideaal zijn om bijvoorbeeld mee te slapen.
Meer over de menstruatiecup lees je hier.

menstruatiecup kopen

Algemene tips om de tamponziekte te voorkomen.

Naast het juiste gebruik van de van de juiste producten tijdens de menstruatie, zullen ook de volgende tips je helpen om de kans op tss te verkleinen.

Was regelmatig je handen.
Zorg dat je altijd schonen handen hebt wanneer je in aanraking komt met het product dat je gebruikt tijdens de menstruatie. De tamponziekte wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die ook gewoon op de handen kunnen voorkomen.

Gebruik bij voorkeur een alternatief voor tampons tijdens het slapen.
Omdat veel mensen de hele nacht doorslapen zonder tussendoor het menstruatieproduct te vervangen, kan het verstandig zijn om juist ‘s nachts gebruik te maken van een alternatief voor tampons, zoals een menstruatiecup of maandverband. Door een alternatief voor tampons te gebruiken wordt de kans kleiner dat de bacteriën zich in de uren dat jij slaapt zit in je lichaam gaan nestelen.

Gebruik eventueel biologische tampons.
Gewone tampons zijn gebleekt en bevatten chemische stoffen. Biologische tampons bevatten deze stoffen niet en hebben een kleinere kans om (chemische) pluisjes achter te laten in de vagina. Je zou daarom kunnen overwegen om over te stappen naar biologische tampons. Er zijn diverse merken die biologische tampons verkopen.

Houdt de vagina goed schoon.
Zorg ervoor dat de vagina schoon blijft door deze dagelijks met water te reinigen. Hierdoor maken bacteriën minder kans om zich in dit gebied verder te ontwikkelen. Eventueel kun je gebruik maken van een parfumvrije zeep, maar alleen het gebruik van water is over het algemeen al voldoende.