Menstruatiecup gebruiken

Gebruik maken van een menstruatiecup

Wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor het gebruik van een tampon kan de menstruatiecup een goede optie voor je zijn. Menstruatiecups zijn op den duur goedkoper dan het gebruik van tampons en/of maandverband, je hebt er tijdens de menstruatie minder omkijken naar en je verkleint met een menstruatiecup de kans op de tamponziekte.Wat is een menstruatiecup

menstruatiecupEen menstruatiecup is een soort (meestal) siliconen opvangkuipje dat het menstruatiebloed opvangt.
Deze cup wordt klein gevouwen (tot ongeveer het formaat van een tampon) en vervolgens in de vagina ingebracht. Wanneer de cup is ingebracht ontvouwt deze zich vanzelf waardoor deze het menstruatiebloed zal opvangen.
Een menstruatiecup kan ca. 30 ml bloed opvangen. Een vrouw verliest gemiddeld tijdens een menstruatie tussen de 50 en 75 ml bloed. Hierdoor kun je de cup over het algemeen langer achter elkaar dragen dan een tampon of maandverband.

De menstruatiecup is herbruikbaar, wanneer je deze voorzichtig uit de vagina verwijderd kun je hem leeg gieten in het toilet en vervolgens schoonspoelen om opnieuw te kunnen gebruiken. Na de menstruatie (of eventueel tussendoor) dient de cup te worden uitgekookt om te voorkomen eventuele bacteriën te verwijderen.

Voordelen van menstruatiecups

Menstruatiecups zijn niet heel bekend in Nederland maar bieden wel een aantal voordelen ten opzichte van tampons en maandverband:

Een kleinere kans op tamponziekte ten opzichte van tampon gebruik, de bacteriën die de tamponziekte veroorzaken zullen zich niet in de cup nestelen zoals dat bij tampons wel kan gebeuren.
– Geen last van geurtjes, doordat de vagina van binnenuit wordt afgesloten is er van buitenaf niets te merken.
– Je kunt gewoon zwemmen terwijl je de cup draagt.
– Geen gevoel van een droog of schraal gevoel bij de vagina.
– De cup vangt het bloed alleen op en absorbeert het niet zoals tampons en maandverband wel doen.
– Veel gebruikers ervaren dat de menstruatieperiode met een dag wordt verkort.
– Je kunt de cup tot 12 uur inhouden.
– Het is milieuvriendelijker dan maandverband en tampons.
– Doordat je de cup langer in kunt houden kun je gewoon met een menstruatiecup slapen.
– De cup is ook prima te gebruiken op lichtere dagen.

Wat kost een menstruatiecup?

Menstruatiecups zijn meestal tussen de € 10 en € 15 euro. Dit lijkt duur maar een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee. Hierdoor zul je uiteindelijk goedkoper uit zijn dan wanneer je gebruik maakt van tampons of maandverband.
menstruatiecup kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *